Петиция против преместването на конната база в „Борисовата градина“ набира гражданска подкрепа
23 Август 2017
altПредложението за изместване на спортното съоръжение в отдалечен район на столичния парк, заложено в проекта за Подробен устройствен план, предизвика недоволството на много граждани

24 август 2017, София

Броени дни след старта на петицията, стотици граждани вече подкрепиха инициативата, адресирана към Столичен общински съвет и Столична община, която настоява за преработване на предложения Подробен устройствен план на Парк „Борисова градина“, с цел запазване на настоящото местоположение на конната база. Пет неправителствени организации - Фондация „Вземи ме вкъщи“, Фондация „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“, Фондация „Форум“, Сдружение "РПЦ - На ти с природата" и Сдружение „Приятели за животните“ потърсиха гражданска подкрепа за защита на конната база в Борисовата градина, чието преместване фигурира в проекта за Подробен устройствен план на софийския парк.

В петицията, подкрепяна онлайн и с подписи на място в конната база, се изразява категоричната позиция, че сегашната локация на конната база в централната част на Борисовата градина е най-подходящата за всички посетители на парка, защото осигурява на деца и възрастни лесен достъп и желан контакт с красивите коне.
Подкрепилите подписката се обявяват против предложеното в Проекта за подробен устройствен план на парк „Борисова градина“ преместване на спортното съоръжение в труднодостъпния район на „Ловен парк“. Гражданите настояват за запазване на удобното и транспортно-обезпечено местоположение на базата, осигуряващо възможност на всички посетители да се радват на гледката на коне и ездачи по време на тренировка и в почивка, както и на желаещите да практикуват конен спорт.

В призива към общинските власти се подчертава, че в момента конната база хармонично се вписва в уюта и зеленината на парковата атмосфера, тъй като съчетава съхранена растителност и адекватно проектиране на площите и се отхвърлят неаргументираните изказвания, че базата ограничава влизането в парка и е неподходящо съоръжение за тази негова част.

Изтъкнато е значението на спортното съоръжение за децата и юношите с увреждания, които в момента практикуват там хипотерапия – лечебна гимнастика, при която основно средство е общуването с конете и ездата. Като напомнят на местните власти за тяхната социална мисия и ангажимент да създават възможности за своите граждани със специални нужди и в неравностойно положение, подписалите петицията се застъпват за запазване на мястото на конната база за удобство и в полза на тези деца.

Петицията настоява идеите за промени в Парк „Борисовата градина“ да бъдат подлагани на широко обществено обсъждане, при пълна информираност и прозрачност по отношение на планираните разходи и тяхната целесъобразност. Стотиците, подписали документа, изискват от общинските власти да зачитат желанията на гражданите, да не взимат решения и да не предприемат действия, противоречащи на заявената воля на жителите на града.

Инициаторите призовават всички столичани да подпишат петицията, която е на разположение всеки ден в самата конна база в „Борисовата градина“ (вход от бул. „Драган Цанков“, срещу Българското национално радио, в близост до метростанция „Национален стадион Васил Левски“).
Петицията може да бъде подкрепена и онлайн на адрес http://bit.ly/2vNkEuy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Още по темата: Преди две години, при представянето на първоначалните концепции за Подробен устройствен план на парк „Борисова градина“, три организации за защита на животните - фондация „Вземи ме вкъщи“, Сдружение "РПЦ - На ти с природата" и Сдружение „Приятели за животните“ подадоха становище в Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична Община, изпратено и до всички членове на журито, оценяващо проектите, до столичния кмет Йорданка Фандъкова и тогавашния главен архитект на София Петър Диков. В становището си организациите изразиха категорично несъгласие с предложенията за преместване на конната база, като аргументираха позицията си със значимостта на съоръжението за софиянци и гостите на столицата и приведоха редица примери за централно разположени конни бази, успешно функциониращи в някои от най-забележителните градове в света – Лондон, Париж, Виена, Ню Йорк и Стокхолм.

Декларираното желание от проектантския екип, спечелил конкурса за разработване на Подробен устройствен план на „Борисовата градина“, за съхраняване и възстановяване на традиционния облик на парка, влиза в остро противоречие с намеренията да се измести конната база в отдалечена локация в лесопарковия район на „Ловен парк“. В становището на организациите се припомняше факта, че градината „Княз Борис Търновски“ по традиция е приютявала конюшни, които са намирали място в нейната централна част още от края на XIX век.

Още през юни 2015 г. представители на трите неправителствени организации поставиха въпроса за целесъобразността на финансовите разходи по изграждането и оборудването на нов спортен обект и подчертаха факта, че съществуващата конна база в централната част на парка предлага условия над средните за конните съоръжения в страната - две конюшни, снабдени с течаща вода и автоматични поилки, пясъчен манеж за тренировки и два падока за свободна разходка на открито на конете.
 
Въпреки аргументите, изложени в становището и сериозния му обществен отзвук, две години по-късно при представянето на проекта за Подробен устройствен план, решението да се премести конната база остава непроменено.
Скорошните медийни изяви и изказваиия на общинари и проектанти не отговарят на най-важните въпроси:
•    Какво проучване на посещаемостта и интереса на гражданите към конната база е осъществено на етапа на разработване на проекта за Подробен устройствен план на парка?
•    На база на какъв анализ се прави извода, че спортното съоръжение затруднява достъпа до Борисовата градина?
•    Какви ще се разходите за преместването на конната база?
•    Какви са прогнозите за посещаемостта на новото съоръжение и ще бъдат ли приходите от дейността достатъчни да покриват издръжката на обекта?
•    Как ще се гарантира безопасността на посетителите на новия обект, предвид неговото разположение в изключително уединен район на Борисовата градина, какъвто е „Ловен парк“?
•    Как решението за „скриване“ на едно атрактивно спортно съоръжение хармонира със статута на София на „Европейски град на спорта 2018 г.“ и заявения ангажимент на столичните власти да популяризират активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности, като поставят акцент върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората?

Снимка: К. Планински