Животните също страдат от студа
06 Февруари 2012

Животните, и домашни, и диви, страдат от студа както хората, особено по-възрастните. И като хората те трябва да се хидратират повече, да ядат повече и да се завиват.

Студената вълна, която обхвана Европа с температури между минус 25 и минус 30 градуса по Целзий, вече взе най-малко 220 човешки жертви на стария континент. В студено и сухо време животните се дехидратират и горят повече калории, особено онези, които живеят навън, предупреждават ветеринарите.

Трябва да се дава повече вода на всички животни, котки, кучета, а също волове, крави и прасета. И за предпочитане топла вода за онези, които са навън, за да не замръзва. Животните също страдат от температурните промени. При разходка кучетата трябва да носят палто, ако са млади и нямат дълга козина и ако са стари дори и да са с дълга козина, съветват ветеринарите.

Колкото повече хората са се намесвали при създаването на породи животни, толкова повече творенията им страдат от студа. Например на чихуахуа му е по-студено отколкото на хъскито.

За да се избегне измръзване на лапите на най-деликатните любимци, трябва да се мажат с емулсия. Количествата храна трябва да се увеличат тройно за кучетата и котките, които живеят навън, и значително при домашните. Конете по пасбищата естествено се окосмяват и затова не е нужно да се покриват. Но е задължително да имат повече вода и по-големи всекидневни дажби слама, ечемик или овес, цитира АФП напътствията на ветеринарите. Кравата е изключение от правилото. Тя е нещо като юзина за топлина. С температура от 39 градуса тя не страда от студ.

Нужни са особени грижи за животните в зоологическите градини. Слоновете, щраусите и вараните са сред най-чувствителните към студа животни. Слоновете и щраусите излизат малко през зимата. Хоботът на слона трябва да се пази от измръзване, а щраусите да не си счупят краката.

Но пък за мечките, рижите панди, европейските бизони и конете на Пржевалски големите студове са щастливо време. Тъй като са привикнали към суровите зими в родните си страни, за тях няма нужда да се полагат специални грижи, освен да им се дава в изобилие вода, пише Агенция БГНЕС.

Но най-много от всички диви животни страдат влечугите. Защитниците на животните са особено разтревожени за птиците. Заради замръзналата почва те не могат да се хранят и когато зимата дойде, ако не от студ, умират от глад. За препоръчване е да се оставя малко храна от останките от трапезата и хладка вода на первазите на прозорците или в градината за пернатите.

Според Лигата за защита на животните да се постави малко слама, да се защитят от вятъра и нахранят и напоят всички животни, които в студа умират мълчаливо е отговорност на всички хора.

 

Стани част от страницата на "Вземи ме вкъщи" във FACEBOOK.
Създай свой профил и публикувай информация за изгубени или намерени животни в MY MAGIC.