Ако кучето ви хапе, вината е само ваша
09 Февруари 2012

Няма как до ушите ви да не е стигнал воят на медиите за инциденти с агресивни животни и зачеркване от листата "най-добър приятел на човека" на цели породи.

Сензационните репортажи се надпреварват да превърнат човешката драма в истински ужас и винаги забравят за един от най-важните въпроси в журналистиката - "защо"?

В повечето случаи зад агресивното куче, стои собственик, който не е в състояние да го възпитава и тренира с любов. Когато тази ситуация е налице, въпрос на време е кучето да агресира към себеподобни, към други хора или към вас самите.

Да, факт е, че четириногите от мъжки пол и някои набедени породи като дого аржентино, питбул териер, стафордшир териер, бултериер или ротвайлер са по-склонни към агресия. Трябва да сме наясно обаче, че когато взимаме куче и особено представител на някоя от тези породи се налага да поемем отговорност за избора си и да отделим достатъчно време за разходки и тренировки.

Не е необходимо да сте Сизър Милан - известен като говорещия с кучета, за да разрешите всички проблеми свързани с четириногите любимци, но е хубаво да прилагате методи, които определено ще ви помогнат да решите или предотвратите нелепи инциденти.

Обучение
Първото нещо, което трябва да направите, е да подобрите комуникацията между куче и господар. За тази цел има кучешко училище, курсове и литература, ако имате време и смятате, че може да се справите сами. Това е начин кученцата да научават основни команди, които са полезни всеки ден и дават шанс на собственика да държи животното под контрол в опасни ситуации.

Уважение
Не е нужно кучето ви да бъде асоциално, но не позволявайте на непознати да се нахвърлят отгоре му в изблик на радост, то може да интерпретира този жест като атака и да реагира. Кучетата обичат деца, но понякога децата прекаляват и са твърде груби в игрите си с домашните любимци. Търпението на животинката може да се изчерпи и колкото и да са възпитани, да ръфнат леко натрапника. Така че, научете доколкото може и децата си да уважават животното.

Бъдете нащрек и когато непознат за кучето човек влиза в къщата ви. Първоначално го отдалечете, за на не бъде изтълкувано неговото присъствие като нахлуване в територия. По време на разходката в парка, ако някой скъси твърде много дистанцията и това изнерви кучето, вие сте тези, които трябва да предвидите ситуацията в аванс. Винаги оставяйте животински авариен маршрут. Ако се почувства притиснато, кучето може да реши да атакува.

Награда
Много е важно кучето винаги да получава похвала и награда за самоконтрол. Поощряването засилва правилните навици и мотивира при изпълнението на команди. Не забравяйте да изразите одобрението си с "браво", с усмивка, с нежно докосване по главата, кучешка бисквитка или колбас. Вие решете как, но е важно да покажете не кучето, че оценявате това, което е направило.

Източник: Edna.bg

 

Стани част от страницата на "Вземи ме вкъщи" във FACEBOOK.
Създай свой профил и публикувай информация за изгубени или намерени животни в MY MAGIC.