Пишкащата принцеса
20 Март 2015
Кучето ми Мика е на 4-5 години и винаги сме я третирали като принцесата вкъщи. Като малка ни слушаше и ходеше по нужда където трябва или изчакваше да я изведем. Сега пишка на дивана и в леглото.
Ева


Здравейте, Ева,
Когато има проблем с ходенето по нужда вкъщи, първо трябва да идентифицираме защо го прави и в този случай най-вероятните причини са или медицински проблем или поведенчески. Ако кучето ти обичайно спи и почива близо (или върху) леглото или дивана, бих ви посъветвала да отидете на ветеринарен лекар, за да направи тестове за правилното функциониране на пикочния тракт. Някои женски кучета, които имат такъв проблем, често страдат от невъзможност да контролират пикочните пътища и често уринират, докато почиват или спят.
След като потвърдите, че кучето е здраво, трябва да анализираме проблема от поведенческа страна и в този случай една от вероятните причини е маркирането с урина, която при кучетата има за цел комуникация или е реакция на силна емоция като например страх или нервност. В този случай, кучето може да ходи по нужда, когато собственикът го накаже, когато се уплаши по някаква причина, когато има промени в навиците или семейната структура, когато има конфликт с други животни вкъщи и т.н.
Маркирането е по-често срещано при мъжките кучета, но женските също са склонни понякога да демонстрират такова поведение. Основните характеристики на маркирането са 1. Малко количество урина на различни места из къщата, обикновено вертикално (по стените), но не винаги; 2. Изхожданията са само по малка нужда и няма други „изненади“.
В този смисъл моят съвет е да се консултирате с вашия ветеринар, за да потвърди, че няма медицински проблем. Ако проблемът е само поведенчески и мотивиран от невротизъм, стъпките да се справите с него са следните: 1. Измийте всички повърхности, където кучето се е изхождало с вода и сапун. Не използвайте амоняк или белина, защото те само засилват миризмата на урина. Използват се продукти с активен кислород, обикновено в перилните препарати. В зоомагазините има и специални продукти за почистване на петна от урина.; 2 Не  наказвайте животното след свършен факт. Това само ще засили нервността й и ще провокира склонност да се крие от вас, за да се изходи; 3. Опитайте се да не допускате кучето в зоните, където се изхожда; 4. Свържете се със специалист по поведенческите проблеми, който ще ви помогне да идентифицирате причините за нервността на кучето и ще ви предложи съвети как да ги поправите.
Можете да използвате успокояващи феромони, които ще намерите във ветеринарните клиники. Те помагат за намаляване на стреса в началната фаза на обучението.