Възраст за отбиване
18 Март 2015
Здравейте, кучето ми роди 5 кученца преди месец и вече имам осиновители за всичките. Казаха ми, че ако вече не сучат, мога да ги дам. Не знам какво да правя, защто все още сучат и също им даваме бульон и твърда храна, но не мисля, че е добра идея да ги дам все още. Иска ми се да останат с майката и братчетата си поне до 2 месеца. Какво да правя?

Здравейте,
Много се радвам, че ме питате, преди да вземете окончателното решение. Изключително важно е да не ги отделяте толкова рано от майка им. Не става дума само за сученето. Съжителството с майката и братчетата до 7-8 седмици е от изключителна важност за правилното емоционално и физическо развитие на бебетата.
Прекалено ранното отделяне от майката се свързва с определени проблеми, като например липсата на регулиране на силата на хапане (например по време на игра), агресивност и страх от оставане сами. Това не означава, че всички кутрета, отделени рано от майка си ще развият тези проблеми, но определено има по-висок риск това да се случи и в почти всички случай са животни с ниска толерантност към стресиращи ситуации. Поради тази причина е много важно да останат в кучилото до 7-8 седмична възраст.