Послушна само у дома
29 Март 2015
Имаме куче на близо две години. У дома слуша, но излезе ли навън, при команда "ЕЛА", не идва и започва едно разиграване. Знае какво се иска от нея, учили сме команди у дома, после на дълъг повод, просто не изпълнява. Защо?
Петя


Здравей, Петя,
въпросът ти е чудесен... всички си го задаваме поне по няколко пъти на ден.
С две думи – не изпълнява, защото не иска, но това не значи, че е лоша. Всички животни – птици, гущери, кучета и хора, правим нещата поради някаква причина. Може да е за да избегнем наказание – хората спазваме ограниченията на скоростта като шофираме, за да не бъдем глобени.  Може и да е за да получим награда – работим за заплата.  Степените на мотивация могат да бъдат различни – глобата за превишена скорост е по-малка, от колкото наказанието за кражба например; по-голямата заплата е по-мотивираща при избор на работно място.  Но по-ниско платената работа може и да е предпочитана, ако е „работа-мечта“ или дава повече възможности за развитие – други типове мотивация. Същото е и с кучетата – има различни видове и нива мотивация.
Кучето ти у дома няма причина да не слуша – ако го извикаш идва. И без това няма какво друго да прави. Освен това, като дойде ти или го галиш или си играеш с него или му даваш нещо за ядене – трите основни поощрения за кучетата. Когато сте навън обаче, нещата се променят. Там има 1001 различни неща, които може да прави –– социални мотиватори (миризми), игри, храна, други кучета, хора, коли, колелета велосипеди и т.н. И тогава желанието да се насити на света е много по-силно от твоето „Ела“. Когато повикаш кучето, докато сте навън и то дойде, обикновено го връзваш, което кучето възприема като наказание – лишаваш го от нещо приятно и по този начин намаляваш вероятността да  дойде следващия път при повикване. За да си сигурна, че ще идва винаги, когато я викаш, трябва да й предложиш нещо много по-мотивиращо от това, което и е интересно по време на разходка.
Първоначално трябва да започнеш работа в контролирано пространство – градина, тераса, на входа пред вас и да упражняваш многократно повикване – идване, като всеки път я награждаваш с нещо много вкусно. Ако не идва, тръгни в друга посока, така че тя да те последва. Не и слагай каишката всеки път, когато я повикаш и тя дойде при теб. Това може да става само в 20% от случаите, в които я повикаш и тя дойде. В останалите 80% трябва да я награждаваш, но без да я връзваш, а да я я пуснеш да си продължи "по задачите". Ако виждаш, че е твърде разсеяна с нещо и няма да те послуша, когато я викаш, не го прави. Така „изгаряш“ командата и тя се превръща в шум без никакво значение.
Опитай упражнението например в двор, заедно с други твои приятели. Нека всеки се опита да я повика. Винаги, когато дойде трябва да получава награди (любимо лакомство, например парченца варено месо) и похвали.
Постепенно започни да усложняваш задачата – изпълнявайте упражнението в присъствието на разсейващи фактори - други кучета, хора, трамваи и т.н. Но не бързай! Ако работите прекалено бързо много лесно ще се разсейва и ще трябва да почнете отначало, като този път трябва да смениш думата, с която я викаш, защото старата вече ще е изгубила значение.
Много късмет ви пожелавам и не забравяй да се похвалиш с резулататите!
Поздрави,
Мария