Хапане по време на игра
27 Август 2015
Миналия месец си взехме куче от породата бултериер. На три месеца и е много енергична, но има неща, които ме притесняват у нея. Много ми е трудно да я отуча да ни хапе по време на игра. Също така като и направя забележка почва да ме ръмжи и да ми скача да ме хапе. Не възприема като и повишавам тон ,  за дадена пакост и продължава да си я прави. Опитах с какво ли не като ни ухапе да извикам силно, да излая, да изпусна ключове и не става. Упорита е и своенравна, но трябва да има начин да се справим още сега с възпитанието, защото после ще стане много късно.

Здравейте,
Най-напред - честито за новия приятел! Със сигурност ви очакват безброй паметни моменти.
Не знам дали кучето произхожда от магазин или от развъдник. При всички случаи е много вероятно да е отделено от своята майка прекалено рано. Кутретата, които са разделени от майката и братчетата си обикновено проявяват повишена активност, неспособност да контролират захапката и неразпознаване на знаците, че са прекалили (извикването/изскимтяването на стопанина). Освен това, понякога интерпретират лошо мъмренето от страна на стопаните и го възприемат като игра, а повишената възбуда при игра лесно преминава в агресия.
Предвид породата на кучето е много важно да изкорените навика, докато е време. Купете играчки – много и разнообразни (ВАЖНО!!! АКО ИМА МАЛКО ДЕТЕ В СЕМЕЙСТВОТО, ИЛИ ПЛАНИРАТЕ ДА ИМА НЕ КУПУВАЙТЕ НА КУЧЕТО ИГРАЧКИ, КОИТО ПРИЛИЧАТ НА ВИД ИЛИ МАТЕРИАЛ НА ТЕЗИ НА ДЕТЕТО!) и ги предложете на кучето. Не давайте всички играчки на веднъж. Аз имам план за това в кои дни какви играчки се полагат на моите кучета. Така винаги имат на разположение разнообразни решения. Освен това, можете да направите и домашни играчки. С топки за тенис срязани и пълни с храната на кучето, за да трябва да се бори за всяка гранула. Аз ползвам kong wobbler – пласмасов конг, в който слагам храната. Моите кучета нямат купи за ядене. Също можете да пробвате с тиква – заради спецификите на породата, кучето ви много вероятно с времето да започне да унищожава бутилките и топките и това може да е опасно за здравето. Пробвайте с една тиква-цигулка. С белачката за картофи й правя дупки и вътре слагам различни лакомства – шунка, кренвирш, кашкавал и го оставям на терасата – забавление за цял ден.
А ако се опитва да ви хапе по ръцете, по най-бързия начин трябва да пренасочите вниманието към друга играчка. И да я хвалите много, когато е успешен опита. Имайте предвид, че тепърва ще сменя зъби и ситуацията ще се влошава с хапането. Много е важно да имате голям набор от алтернативи, за да не ви унищожи апартамента. И освен това – не забравяйте дългите разходки в парка. Кучетата прекарват около 70% от времето, в което са будни, в изучаване на средата и търсене на храна. Ако не излизат достатъчно и храната е винаги на разположение, им става скучно. И тогава започват да стават нервни и да си измислят "интересни" занимания, като най-често техните идеи за подходящи забавления не съвпадат с нашите.
Надявам се да съм помогнала!