«Ние чувстваме…»

Социален проект. Цел на проекта — създаване на хуманно отношение към бездомните животни

«Трябва пред вратата на всеки доволен, щастлив човек да стои някой с чукче и постоянно да напомня с почукване, че има нещастни, че колкото и да е щастлив сега, животът рано или късно ще му покаже своите нокти, че ще се случи беда… и никой няма да го погледне и чуе, както той сега не вижда и не чува другите…»

А. П. Чехов, «Цариградско грозде», 1898 г.

Добави

Подарете дом

Ние виждаме бездомно животно на улицата, но дори не се замисляме, че то също чувства.

Подминаваме бързо, отвръщайки очи от чуждата болка, бързаме, не искаме да си пълним главата с чужди проблеми.

Спрете. Погледнете в очите им.

Стоплете, нахранете и приютете.

Подарете им дом — те ще ви подарят топлината на сърцето си.

По неофициални данни само в София бездомните кучета са около 10 000. Броят на котките е значително по-голям.
36 000 000 е приблизителният брой на бездомните животни в света. Котки и кучета, изгубени или изоставено от своите собственици. Много от тях са родени и прекарали целия си живот на улицата.

Станете доброволци

Доброволците в приютите са малко – в пъти по-малко от приютските животни. Хиляди кучета и котки живеят в очакване на стопани. Някои от тях нямат попечители, така че почти нямат шанс за осиновяване. Те са обречени да гледат през решетките на клетката до края на дните си. Можете да им помогнете – като станете доброволци.

Наградата за тежките ви физически и емоционални усилия ще бъде радостта. Радостта да видите щастливите очи на животните, на които сте успели да помогнете с шанс за нов живот.

Да си доброволец значи да си отговорен за съдбата на живо същество. Да поемеш ангажимент за здравето и добруването му. Потърсете и намерете най-близкия приют до вашия град и помогнете. Помогнете на животни да намерят дом.

Ако не можете да отидете в приют, нямате опит с котки и кучета – помогнете за заснемането на фотографии и клипчета на животни, в разпространението на реклами, в организирането на акции.

«Грижата за Тях е една нищожна отплата за всичко, което получаваме в замяна. Те са прекрасни учители - ние добри ученици ли сме... Един от най-важните ми уроци - силният е силен, не когато доминира и налага себе си, а когато покровителства, закриля и помага. ТЕ ЧУВСТВАТ - ние чувстваме ли?»
— Албена Павлова, актриса

«Много неразумно е кучето; никога не го занимава това дали си прав или грешиш, никога не пита дали си богат или беден, глупав или мъдър, грешник или светец. Ти си неговият другар. Това му стига.»
— Джером К. Джером (1859-1927)

Дарете

Благотворителните картички от серията "Пощенска порода" пътуват по ваша поръчка по пощата в помощ на бездомните кучета и котки, търсещи дом чрез осиновителската кампания "Вземи ме вкъщи". Цената за една картичка, включ. пощенските разходи за изпращането й в страната или чужбина, е 5 лв.

10 картички, изпратени до вашите приятели или до вашия собствен адрес покриват разходите за профилактичните изследвания на котка или куче, които включват следните изследвания:

Профилактичен пакет за котки: пълна кръвна картина, изследване за хемобартонела и бърз тест за котешка левкемия и котешки имунодефицитен вирус

Профилактичен пакет за кучета: пълна кръвна картина, IDEXX 4D и директна микроскопия за микрофиларии

Информация как да поръчате картичка от "Пощенска порода" и така да спасите живота на бездомник, търсещ стопани, ще намерите тук.

5 лв. - цената на лъскаво списание.
Едно списание или един живот.

Изборът е ваш.

«Крадеш от себе си, когато задържаш и не правиш добро. Този грабеж се случва от страх... В сърцето си имаш неизчерпаем извор на любов и доброта, който пресъхва пренебрегвайки безпомощните. Състраданието, съчувствието и помощта - дори да те натъжат, са инвестиция в теб... Славата и богатството ще преминат, но онова огромно съкровище от любов ще те надживее и в този свят, и в другия.»
— Миро, музикант

Кастрирайте

Идете в приют и се вгледайте в очите на стотиците никому ненужни котки и кучета.

Те живеят и умират върху циментовите подове, зад решетките, в мазета, край боклучийски кофи, без контакт с човека. Някои от тях никога не виждат слънце и не дишат чист въздух. От мъка и стрес отказват да се хранят. Те загиват...

Безотговорността на хората, които не контролират размножаването на собствените домашни животни, води до раждането на милиони живи същества, за които обществото не е в състояние да осигури дом. Ще допринесете ли да се родят поредните бъдещи обитатели на приютите, мазетата и улиците?

Разкажете за проекта

Всеки ден извръщаме очи, подминавайки бездомни животни. Не е ли време да спрем?

Нека престанем засрамено да крием поглед. Животните не са вещи – те чувстват. Нека и ние се научим да чувстваме.

Пакетче храна в чантата, редовни дарения, доброволчески труд – всичко това ще спаси живота на много бездомни животни.

Разкажете за този проект – споделете в социалните мрежи, публикувайте в блога си, разпечатайте плакати и ги разлепете из вашия град.

«Ние чувстваме...» — само думи не стигат.

Добави