Грижи Куче
Къщичката
17 Септември 2010

 

Къщичката е специалното място на всяко куче, което то използва за спане или почивка и където се чувства сигурно и в безопасност.

Когато избирате къщичка, имайте предвид следното:

* Можете да изберете къщичка, направена от жици или пластмаса, но се уверете, че има достатъчно място, така че кучето да може да се изправи или обърне в нея.

 
Каишка и повод
17 Септември 2010

 

Важно е да запознаете кучето си отрано с идеята да носи каишка. А приучаването да ходи на повод е от огромно значение за неговата безопасност.

* Потърсете каишка и повод, изработени от лек найлон или кожа.

* За да прецените точния размер на каишката, премерете врата му и добавете 5 см.

 
Идентификационен медальон или чип
17 Септември 2010

Медальонът или друг метод за идентификация е изключително важен за безопасното завръщане на кучето ви вкъщи,  в случай, че се загуби. Можете да закрепите такъв за постоянно за каишката му, като се уверите, че той съдържа информация за името на кучето, вашето име, адрес и телефон.

По закон вашето куче трябва да има електронен микро чип, поставен от ветеринар под кожата му. За съжаление, за момента данните от чиповете не влизат в единна база, която да позволи „разпознаването” на кучето в случай, че то се загуби. Затова подсигурете се с идентификационен медальон.

 
Купичките за храна и вода
17 Септември 2010

Изберете купички, които са лесни за почистване и достатъчно тежки, за да не бъдат преобръщани лесно. Някои кучета са алергични към пластмаса и затова се препоръчва купичка от неръждаема стомана. Не забравяйте да почиствате ежедневно купичките.

Източник: Purina

 
Средства за ресане
17 Септември 2010

Установете ежеседмичен ритуал за ресане на кучето още от първите ви месеци заедно. Средствата за ресане, от които ще имате нужда зависят от типа козина на кучето. Кучета с къса козина се решат с четка с естествен косъм, гумен гребен или ръкавица. За дългокосместите породи е необходим здрав гребен с широки зъби. Независимо от дължината на косъма е необходим гребен против бълхи.

Източник: Purina

 
Играчки
17 Септември 2010

 

* Безопасните играчки са важни за кучето. Без тях, всяко нещо може да се превърне в играчка за дъвчене. Така че подходящите играчки осигуряват безопасен начин за задоволяване на нуждата да дъвче. Уверете се, че използвате играчки, специално направени за кучета, които не могат да бъдат счупени или погълнати.

Топки конци, прежди, макари, гумени ленти, топки от алуминиево фолио или целофан, корк или жици, не са играчки и могат да наранят кучето.

Никакви полиетиленови торбички! Малките кучета могат да се заклещят вътре и да се задушат или пък да сдъвчат и погълнат голяма част от тях.