Добро куче!
„Добро куче!“ е нашата кучешка площадка за игри и обучение - мястото, където задавате своите въпроси на професионалния етолог на „Вземи ме вкъщи“ Мария Бакърджиева.
С радост ще публикуваме вашите въпроси относно поведението, възпитанието и обучението  на вашия четирикрак приятел и безплатните експертни отговори и съвети на Мария.
Питайте Мария  с мейл на адрес dobrokuche@vzemime.org
Ще e чудесно, ако решите да ни изпратите и харесвана снимка на вашия любимец, която да публикуваме в статията! Защото вярваме, че и най-палавото куче, дори и да не е винаги повод за гордост, със сигурност е източник на много радост за своите стопани. 


Мария Бакърджиева е родена в София. От 2008 г. живее и работи в Барселона, Испания.
Има магистърски степени от „Автономния университет“ в Барселона - по специалностите „Етология“ във Факултета по Ветеринарна медицина и „Водач на работещи кучета“. Основател на Dadog – организация за обучение и работа с кучета.
Владее български, английски, испански, каталунски и френски език.
Като единствен дипломиран етолог в България, Мария е официален консултант на Фондация „Вземи ме вкъщи“.

Интервю с Мария


Имаше ли куче като дете? 
Като малка много обичах да си играя на собственик на хотел за кучета. На 5 години ми подариха куче. Само след 2 години се реши, че той вече не може да живее с нас. Беше развил стрес от оставане сам вкъщи ... и го подарихме. Ако тогава знаех това, което знам сега! Арчи щеше да си изживее старините с нас.

Винаги ли си знаела, че ще занимаваш професионално с животни?
Всъщност учих, завърших, работих в сферата на маркетинга и рекламата. Докато не дойде Чуп, малката бяла топка, която всяка сутрин ми дава 101 причини да се усмихна.
Работата ми с животни започна сякаш на шега. С една идея и малко повечко свободно време. И така вече 3 години. Започнах работа в една ветеринарна клиника като стажант – без опит и без образование, но за това пък с ужасен страх от кръв и игли. Там се научих много бързо на много неща, няма как - първа помощ за наранено животно, различни заболявания, необходими предпазни мерки, т.н. 
Продължение...
 
Хапане по време на игра
27 Август 2015
Миналия месец си взехме куче от породата бултериер. На три месеца и е много енергична, но има неща, които ме притесняват у нея. Много ми е трудно да я отуча да ни хапе по време на игра. Също така като и направя забележка почва да ме ръмжи и да ми скача да ме хапе. Не възприема като и повишавам тон ,  за дадена пакост и продължава да си я прави. Опитах с какво ли не като ни ухапе да извикам силно, да излая, да изпусна ключове и не става. Упорита е и своенравна, но трябва да има начин да се справим още сега с възпитанието, защото после ще стане много късно.
Продължение...
 
Агресия към други мъжки
04 Април 2015
Здравейте, имам 3-годишно куче Чарли - мелез, около  20 кг., некастриран мъжки, (не искаме да го кастрираме, въпреки че не е породист). Чарли е много емоционално и любвеобвилно куче, обича всички хора, но откакто "възмъжа" не търпи мъжки кучета навън при разходка и това ми създава доста трудности. Преживяла съм доволно количество инциденти с това поведение. Не знам как да го отуча да се хвърля към тях при всяка възможност. Към хора не е агресивен, към женски кучета и към мънички кученца също. Ходехме доста на кучешко училище, но там не са го учили за тези неща, защото не ги проявяваше, а сега момчето, което водеше обучението, ми е много далече и няма как да се срещаме за уроци отново.
Предварително много ви благодаря за вниманието и отговора!
Поздрави,
Иванка
Пловдив

Продължение...
 
И отново за пишкането вкъщи
02 Април 2015
Осиновихме нашето кученце преди почти 2 месеца. Тя е на три години, дребна е, порода микс и е супер енергична.
Проблемът е в това, че тя се изхожда по леглата. Няма легло, което не е маркирала, имам чувството, че навън само се разхожда и чака да се приберем, за да се изпишка. Опитах това с воденето до мястото на местопрестъплението и шляпването с вестник, май няма голяма полза освен, че вече разви страх от мен, защото само аз й се карам, а големия ми син много я глези и май и тук се разминаваме много. Иначе е добричка, не знам каква е историята й, но беше доста наплашена като дойде при нас.
Иначе е енергична за две кучета, прави бели, яде кабели, обувки и чорапи, но предполагам, че е нормално.
Дали ми се сърди и затова пишка по леглата и дивана? Вече не смея да я пусна при нас в стаята, защото всеки път има "изненада"...
Маргарита
Продължение...
 
Неконтролирана радост (и дърпане)
01 Април 2015
Здравейте, имам стаф на 3 години, много своенравен, не прави бели вече вкъщи, но разходката е мъчителна - постоянно се дърпа, като види животно или човек, който му се зарадва, скача да го ближе. Учим се да вървим на ред, но явно не ни се отдава. Може ли да ме посъветвате как да се справя, може би аз не умея, иначе бързо възприема всичко.
Даринка
Продължение...
 
Страх от кучета
30 Март 2015
В рамките на 2 седмици, моята 9-годишна кокерка беше нападната 2 пъти от големи кучета, докато се разхождахме в парка. Сега не желае изобщо да ходи там и се паникьосва, когато види други кучета (дори и да са пинчери!). Ако е на повод, дърпа силно в обратната посока, а ако е отвързана, започва да трепери и да скача по мен да я гушна и не може изобщо да се разходи спокойно, ако наблизо има кучета или дори ако само се чува лай в далечината. Не я вдигам на ръце и не я милвам, за да не насърчавам това поведение, но не знам как да я успокоя и да я науча отново да се разхожда, без да изпада в паника?
Деси
Продължение...
 
Стойка за изложба
30 Март 2015
Имам родословен черен руски териер ли е това, Мария на 7 години. Кучето е послушно, изпълнява команди, подчинява се и нямаме проблем с възпитанието. Предстои ни втора изложба, но не мога да го науча да заема стойка, при която задните крака са изтеглени назад. Правим непрекъснати опити, но когато аз изтегля краката назад за стойка, той веднага ги връща в поза, която му е удобна, тоест не тази която трябва да покаже в ринга. Другите команди, тичане в кръг, на място и показване на зъби и опипване прави без проблем. Въпросът ми е как да го науча?
Снежана

Продължение...
 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2