Неконтролирана радост (и дърпане)
01 Април 2015
Здравейте, имам стаф на 3 години, много своенравен, не прави бели вече вкъщи, но разходката е мъчителна - постоянно се дърпа, като види животно или човек, който му се зарадва, скача да го ближе. Учим се да вървим на ред, но явно не ни се отдава. Може ли да ме посъветвате как да се справя, може би аз не умея, иначе бързо възприема всичко.
Даринка


altИмате игриво и добронамерено куче. Ходенето на повод не е умение, с което кучетата се раждат. Дори напротив. Ходенето редом е досадно упражнение, което има определена продължителност. Някои са по-толерантни и издържат повече време, други не.
Доколкото разбирам, вече сте потърсили професионална помощ и постепенно кучето започва да разбира какво се иска от него. Ако сте започнали сега, значи 3 години се е учил, че с дърпане достига до желаното нещо – човек, куче, дърво, др. Така че трябва да се запасите с търпение.
По една или друга причина (хубава или лоша) всички ние имаме вътрешна мотивация, за да правим едно или друго нещо. Сега е важно вие да можете да намерите външна мотивация, по-силна от неговата вътрешна, за да предпочете да стои до вас, а не да ви влачи към следващото интересно нещо. Започнете с това да научите кучето, от коя страна искате да стои. Тъй като ходенето редом е упражнение, трябва да бъде усвоено по определени правила. Обикновено се препоръчва да ходи от ляво, но можете да изберете, която и да е от двете страни, стига да се придържате само към нея. Започнете да го учите да застава, където трябва най-напред в много контролирана среда, където няма разсейващи го фактори. След това преминете към ходенето. Първоначално за кратко. По-добре да направи 2 крачки без да се разсее, отколкото два пъти повече, но половината  да е вече разсеян от някоя миризма. И така докато не постигнете крайната цел. Процесът е дълъг и труден. Не забравяйте, че кучето има нужда от свободно време извън команди, в което да може да души и да се запознава със света.
Има няколко много полезни каишки, с които можете да си помогнете по време на обучението, но имайте предвид, че те НЕ са решение, а само помощ. Потърсете марката Easy Walk (http://www.tiendanimal.es/easy-walk-arnes-manejo-sujecion-pectoral-color-negro-p-6710.html). Препоръчвам тази марка, а не различни китайски заместители, които се продават масово, но не са ефективни, а могат и да бъдат опасни за кучето.
Желая ви успех!