И отново за пишкането вкъщи
02 Април 2015
Осиновихме нашето кученце преди почти 2 месеца. Тя е на три години, дребна е, порода микс и е супер енергична.
Проблемът е в това, че тя се изхожда по леглата. Няма легло, което не е маркирала, имам чувството, че навън само се разхожда и чака да се приберем, за да се изпишка. Опитах това с воденето до мястото на местопрестъплението и шляпването с вестник, май няма голяма полза освен, че вече разви страх от мен, защото само аз й се карам, а големия ми син много я глези и май и тук се разминаваме много. Иначе е добричка, не знам каква е историята й, но беше доста наплашена като дойде при нас.
Иначе е енергична за две кучета, прави бели, яде кабели, обувки и чорапи, но предполагам, че е нормално.
Дали ми се сърди и затова пишка по леглата и дивана? Вече не смея да я пусна при нас в стаята, защото всеки път има "изненада"...
Маргарита

Честито за новия член на семейството!
Осиновените кучета често идват с различни проблеми – в някои случаи причина да бъдат изоставени, а в други са проблеми, придобити в приюта.
Ето и съветите ми за вашия "случай":

Първо, заведете я на ветеринар, за да сте сигурни, че няма някакъв медицински проблем. Понякога женските кучета имат цистит, кисти или понякога е страничен ефект от не дотам успешна кастрация.
Второ, прекратете наказването с вестника. Единственото, което ще постигнете с това е да започне да се крие от вас и да пишка, когато ви няма. Погледнете така ситуацията: тя пишка на непозволено място, след 3 секунди вече е забравила, че това се е случило. Вие разбирате за белята след час или повече. Наказвате я с вестника. Но тя дори не помни, че се е изпишкала и с това е предизвикала наказанието.
Понеже й се случва нещо неприятно (наказанието), се опитва да запомни обстоятелствата, за да може да избегне втори път наказанието. А обстоятелствата са следните – стопанката й е ядосана, държи вестник и от някъде се разнася миризма на урина (може и да не помни, че е нейната собствена). И следващият път, когато пак мирише урина вкъщи и вие сте ядосана, тя ще се опита всячески да те „умилостиви“, не защото помни, че се е изпишкала на леглото, а защото по асоциация тази комбинация от обстоятелства води до наказание. Много често бъркаме знаците за примирение, които дават кучетата с това, което при нас са прояви на чувство за вина. Кучето не ви се сърди. Както казах, 3 секунди след като се е изпишкала, вече е забравила, че е имало такъв инцидент.
Знаците за „помирение“ при кучетата са прибрани назад уши, „смалено“ тяло, прибрана опашка, облизване на муцуната.Много често бъркаме това с осъзнато чувство на вина. А става дума по-скоро за инстинктивна позиция, използвана и за да се избегне конфронатация с друго куче.
Затова препоръчвам да преустановите наказанията с вестника. Ако не сте я хванала в момента на изпишкването – игнорирайте инцидента. В противен случай рискувате да се страхува да пишка, докато вие сте наоколо, дори и навън.
По-добре се опитвайте да награждавате упорито и продължително „правилното“ изхождане. Можете да носите лакомство в джоба си по време на разходка. Ако се изпишка навън веднага й дайте и я похвалете ентусиазирано. Така ще започне лека-полека да свързва ситуациите с различни резултати – „ако пишкам вкъщи нищо особено не се случва, но ако пишкам навън – получавам похвала и лакомство“. Така постепенно ще се научи и сама ще предпочита поведение, което е окуражавано и поощрявано с награда.

Ето и още нещо, което трябва да вземете предвид: много кучета в ранна възраст развиват предпочитания за мястото, където искат да се изхождат. Понеже не се знае къде е расло вашето куче, няма как да знаем как е свикнала. Затова е добра идея да наблюдавате къде навън предпочита да ходи до тоалетна и да й давате възможност да използва именно такива познати места т.е. ако й харесва пишка на трева, да я водите на полянка, а не само по асфалт или плочки например.
И накрая за почистването на следите: не използвайте белина. Въпреки, че ние не го усещаме, белината усилва миризмата на урина. Съветът ми е да потърсите продукти с активен кислород – Vanish например и използвайте дори такива предназначени за почистване на петна по дрехи.

Надявам се да съм била полезна. Стискам палци и ви желая много търпение. Въпрос на време е да постигнете резултати!