Поведение Куче
Запознаване с новия дом
17 Септември 2010

Ако е възможно, планирайте да вземете кученцето в началото на уикенда, така че вие и семейството ви да разполагате с поне 2 пълни дни за да се запознаете и да го заведете на ветеринар. Най-добре е да не го обгръщате с прекалено много внимание и шум. Но не го оставяйте и само, особено навън, за да не бъде наранено или да се загуби.

Когато го доведете у дома, покажете му къщичката, играчки и купичките му за храна и вода. Скоро то ще знае точно кой ъгъл в дома ви е негов. Уважавайте правото му да почива, да се храни или спи необезпокоявано.

Вероятно първите 1 или 2 нощи ще изпитва носталгия към дома, от който идва. Затова не се изненадвайте, ако вие или скимти по време дори на хранене или спане. Проявете разбиране и не забравяйте, че е съвсем наскоро отделено от майка си, братята и сестрите си или хората, които познава.

Източник: Purina

 
Запознаване с новото семейство
17 Септември 2010

Покажете на всички членове на семейството как да вдигат и държат кучето. Винаги поставяйте едната си ръка под задните му части, а другата – под гърдите. Никога не го повдигайте, хващайки го за предните лапи или за каишката на врата.

Избягвайте грубата игра или хващане на новото куче. Нека то само се приближи към вас. Може да минат дни преди то да се почувства у дома си и да поиска да играе. Не го преуморявайте. Играйте си с него, но и му оставяйте достатъчно време за сън, особено ако е малко на възраст.

Помнете, че кучето ви очаква от вас насока, утеха и защита. Всичко е ново за него, затова може да не е много игриво и жизнено в началото, но бъдете търпеливи. Говорете му. Кучетата може и да не познават езика на хората, но бързо се научават да реагират на глас и команди. Говорете му често и внимателно и винаги се отнасяйте нежно с него.

Източник: Purina

 
Запознаване с по-малките деца
17 Септември 2010

Повечето деца обожават кучетата – и обратното. Но е важно да научите децата, че кучетата са чувствителни живи същества, които се нуждаят от любов и грижа. Напомняйте на децата, че за малките кученца дори едно малко дете изглежда като гигант и то може да хапе, за да се защити, когато е уплашено.

Затова запознавайте постепенно кучето с децата, като всички трябва да си играят с него на пода, на неговото ниво, за да се чувства то по-сигурно. Научете децата как правилно да го повдигат и държат, и им напомняйте да не дърпат ушите и опашката му, да не го стискат или удрят, да не викат или пък да се движат към него прекалено бързо. Когато си играят с кучето, малките деца трябва винаги да са под наблюдението на възрастен.

Източник: Purina

 
Запознаване с по-големите деца
17 Септември 2010

По-големите деца могат да споделят отговорността в грижите и обучението на кучето. И въпреки това, възрастните трябва винаги да наблюдават процеса, за да са сигурни, че всичко се върши правилно.

Източник: Purina

 
Запознаване с бебето
17 Септември 2010

Запознаването н кучето с бебето у дома изисква предварителни мерки за безопасност. Преди да донесете бебето вкъщи, вземете някаква дреха или одеало с миризмата на бебето, за да може кучето да го се запознае с нея. Бебето мирише различно от останалите членове на семейството. То нито изглежда, нито се движи, или звучи като възрастен според представите на кучето. На първата среща кучето и бебето трябва да се държат на разстояние  3-4 метра и постепенно да се доближават.

Наблюдавайте внимателно и преценете кога кучето е готово да подуши бебето без риск. Понякога може да се наложи да изчакате няколко дни или седмица, а може и повече. Не оставяйте кучето и бебето сами без надзор. Имайте предвид, че някои кучета се приспособяват без проблем към бебето с течение на време, но други може никога да не свикнат.

Източник: Purina

 
Запознаване с другите домашни любимци
17 Септември 2010

Внимателно запознавайте кучето с другите домашни животни. Когато по-възрастно куче се срещне с малко кученце е препоръчително и двете животни да са с поводи. Не ги оставяйте сами, докато не се уверите, че са вече приятели.

Ако запознавате кучето с котка, погрижете се да осигурите ниска мрежа на вратата. През нея те могат да се опознават, а и позволява на котката да прескочи и да избяга на спокойно за нея място.

Без значение какво е завареното животно, винаги показвайте към него любов и привързаност, за да избегнете появата на ревност. Не го насилвайте да приеме новото куче веднага. Те трябва сами да се опознаят.

Източник: Purina

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2