Факти Kyче
Зрение
17 Септември 2010

Като повечето бозайници, кучетата са дихроматични и имат цветно зрение еквивалентно на нарушено цветозрение червено-зелено при хората.

Различните породи кучета имат различна форма и размер на очите, а имат и различна конфигурация на ретината.  Кучетата с дълги носове имат високочувствителна област от ретината (visual streak), която се простира по дължината на ретината и им придава много широко поле на зрение, докато тези с къси носове имат area centralis — централна област с до три пъти по-голяма чувствителност на нервните окончания, отколкото visual streak— давайки им детайлно зрение приличащо на човешкото.

Някои породи имат поле на зрение до 270° (сравнено с 180° при хората), въпреки че породите с широки глави и къси носове имат много по-малко поле, достигащо 180°.

Източник: golden-retriever-site.dir.bg

 
Слух
17 Септември 2010

Кучетата чуват звуци от 16-20 Hz до 70-100 kHz (хората за сравнение чуват от 20Hz до 16kHz). Заедно с това те имат силно подвижна ушна мида, с помощта на която много бързо и точно могат да определят посоката, от която идва сигнала. Ухото на кучето се управлява от 18 мускула, които могат да го движат във всички равнини. Тези породи, които имат форма на ухото по близка до тази на дивите каниди (вълк, лисица) имат по-добър слух от тези с клепнали уши.

Източник: moskowwatchdog.blogspot.com

 
Вкусови усещания
17 Септември 2010

Езикът като вкусов орган на кучето е важен за приемането на храната, при което съществува тясна връзка между вкус и мирис. Мирисът би трябвало да има по-значителна роля за поемането на храната, тъй като кучето като “гълтач” има слабо развити вкусови органи.

Езикът на кучето служи допълнително, както за поемане на течност, така и за отдаване на топлина. Топлоотдаването се извършва чрез изпаряване на вода при пъхтене, като незапознатите си мислят при това положение, че кучето изпитва голяма жажда. При кучето липсва изпотяване чрез потни жлези, както е при хората. Кучето притежава жлези предимно в кожата на лапите. Функцията на изпотяване се поема от езика, лигавицата на устата и белия дроб. Чрез пъхтенето кучето е в състояние да отдаде около 200 мл вода за един час.

Източник: www.nasluka.eu

 
Обоняние
17 Септември 2010

Кучетата имат над 220 млн. рецепторни клетки, отговарящи за обонянието, разположени на площ с размери на носна кърпичка (за сравнение хората имат само 5 млн. на площ, колкото пощенска марка). Каква информация получава кучето, когато души, не е напълно ясно, но се знае, че кучетата могат да разпознават два типа миризма – миризма, носеща се по въздуха от обект, минал скоро оттам и такава, която кучето открива по земята. Тя остава значително по-дълго време. Характеристиките на тези два типа миризма са доста различни – въздушната миризма е по-краткотрайна и пулсираща, но за сметка на това не се маскира от допълнителни миризми, докато миризмата по земята е постоянна, но е замаскирана от различни допълнителни миризми. Процесът на търсене на определен вид миризма, например претърсването на кораб за наркотици или взривоопасни материали е доста изморителен за кучето. Поради тази причина обучението на кучетата, работещи в митниците и към специалните отряди е индивидуално. Само така те могат да бъдат мотивирани да извършват тази тежка дейност с присъщото им усърдие.

Източник: moskowwatchdog.blogspot.com